De gesprekken tussen kabinet en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over onderwijs en kindregelingen lijken voorlopig geen vervolg te krijgen. Een poging om te kijken of er mogelijkheden waren om verder te praten en een afspraak te maken, liep op niets uit.
Het overleg tussen kabinet en D66 en GroenLinks begon voor de zomer en werd opgeschort om in augustus verder te gaan. Een verraste D66-leider Alexander Pechtold kreeg vrijdag telefonisch van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) te horen dat het niet meer nodig was en dat ze elkaar wel in september zouden zien. GroenLinks kreeg ook een belletje, maar volgens de partij heeft het kabinet niets nieuws te bieden.
Bronnen op het Binnenhof melden echter dat het overleg niet wordt hervat omdat de oppositiepartijen eisen stellen voordat de gesprekken zouden kunnen worden hervat: D66 heeft wensen op het gebied van onderwijs, GroenLinks wil een groener belastingstelsel.
Het kabinet hecht aan voortzetting van de gesprekken, meldt een woordvoerster maandag. Pechtold stelt daarop dat hij constructief wil blijven meedenken. “Als ze willen praten, horen we het wel.” Voor de zomer constateerde hij nog dat er te veel licht zat tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft.
‘D66 wil 1,6 miljard uitgeven’
Halbe Zijlstra, fractievoorzitter VVD, gaf maandag na afloop van het eerste coalitieoverleg na de zomer voor de NOS-microfoon aan dat er al heel veel gesprekken zijn geweest met D66. “Wij moeten 6 miljard bezuinigen en ik begrijp dat D66 zo’n 1,6 miljard euro extra wil uitgeven. Dat is een moeilijke combinatie. Wij zijn zeer bereid mee te denken of we bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs nog een aantal dingen kunnen doen. Maar die bereidheid moet wel realistisch zijn.” En: “De deur staat altijd open. Maar een gesprek moet zinvol zijn en als je ver uit elkaar ligt, moet je soms de tijd nemen om af te wachten.”
Steun van de oppositie is belangrijk voor het kabinet. Om plannen door te voeren is steun nodig van de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben. Zijlstra vindt dat de Tweede Kamer moet ophouden "met politiek bedrijven met meerderheden die je wel of niet hebt in de Eerste Kamer. Dat zien we in de Eerste Kamer en alleen maar daar."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl